Bitcoins veilig bewaren

ledger nano x

Waar staan mijn bitcoins?

Een van de grote misverstanden over bitcoins is dat de bitcoins die je ontvangt in je eigen portemonnee opgeslagen kunnen worden. Technisch gezien ontvang je weliswaar een vorm van eigendom op de bitcoin maar blijft de bitcoin zelf binnen het bitcoin netwerk. Je ontvangt dus alleen de code waarmee je de bitcoin kunt gebruiken.

Waar staan mijn bitcoins?

Om bitcoins te kunnen verhandelen heb je een bitcoin wallet nodig. In deze wallet worden de ‘wachtwoorden’ voor je bitcoins opgeslagen. Met deze code kun je de bitcoin ‘beheren’ en dus verkopen, verhandelen of aankopen mee doen.

Als je een account bij een crypto exchange aanmaakt dan maakt de exchange in principe een wallet voor jou aan en bewaard de private key voor je.

Net zoals je met een traditionele portemonnee of de inloggegevens voor het internetbankieren gewend bent dien je dus erg zorgvuldig om te gaan met je bitcoin wallet. Let op, net zoals je niet al je geld in je portemonnee hebt zitten en een deel veilig bij de bank laat dien je ook in je bitcoin online wallet bij een exchange niet meer crypto te houden dan noodzakelijk is.

Je bitcoins veilig stellen

Door de sterke koerswinsten die te behalen zijn en de anonimiteit waarmee er gehandeld kan worden zijn bitcoins helaas ook erg populair onder criminelen. Het is daarom van belang om aandacht te besteden aan de veiligheid van je computer, netwerk en je wallet. We geven je hieronder belangrijke tips om ervoor te zorgen dat je bitcoins zo veilig mogelijk blijven.

Hoe beveilig ik mijn bitcoins?

Een goede beveiliging bestaat niet uit een simpele oplossing maar is een combinatie van verschillende aspecten die de aandacht vragen. Allereerst is het verstandig om alleen kleine bedragen die je op korte termijn nodig denkt te hebben online bij een exchange op te slaan. Het resterende deel kun je op een ledger plaatsen die niet met het internet verbonden is. Hierdoor zullen de bitcoins weliswaar niet online bereikbaar zijn voor jou, maar hackers kunnen er hierdoor ook niet bij. Vandaar dat dit de meest veilige manieren van opslaan is.

Voor je online wallet bij een exchange gebruik je bij voorkeur een zogenaamde two factor authentication. Je zult dan, naast een gebruikersnaam en wachtwoord, ook een code moeten ingeven die je per sms of via google authenticator ontvangt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *